mutersors

Tisztelet minden Anyának és Nőnek! Én megírom, hogy miért.

Egyenlőség? A focipályán? Majd most!

2019. július 10. 16:36 - mutersors

grass-2616911_640.jpg

Bevallom férfiasan (muhaha, milyen duma ez?!), hogy az utóbbi években elhanyagoltam egy régi szerelmemet, a futballt. Amióta megszületett a kislányom, egyszerűen nem tudok végignézni egy teljes meccset. Nem az ő hibája, hanem valamiért nem tudok figyelni. Állandóan máson jár az agyam, és nehéz olyan mérkőzést találni, ami úgy ki tudna kapcsolni, mint a kedvenc sorozataim. Gáz, mert még egy tetoválás is emlékeztet erre a különleges kapcsolatra. De most...Minden más lesz. A női foci VB miatt újra fellángoltam.

Mint azt mindenki tudja, aki ismer, és/vagy olvassa az irományaimat, hogy szívügyem a női egyenlőség. Na, nem akarok én melltartót égetni, mert azokra szükségem van. Az viszont nagy király, hogy egy tipikusan férfiuralom alatt álló sportágban nyernek teret a csajok. Olvasgattam picit munkába jövet, és persze korábban a VB alatt is jöttek az infók Megan Rapinoe és a többi amerikai focista nézetit. Na, meg azt ezekkel kapcsolatos véleményeket. Megőrülök! Nem csak az amerikai válogatottról beszélek, hanem úgy általában a nők szerepéről és helyzetéről a sportban. Megmondom a frankót, én magam sem követtem túlzottan ezeket az eseményeket, mert ugye orrba- szájba tolják a pasi rendezvényeket, míg a nőkét nem propagálják túl. Már az is tök bosszantó, hogy a Labdarúgó Világbajnokság elnevezés is a "rendes" focira vonatkozik, szal pasiké. Ami most is zajlott, az a NŐI Labdarúgó VB. Míg más sportágakban van a női és férfi. Pl. gyors úszás. Nem az van, hogy gyors úszás, és női gyors úszás. A focit férfiak játszhatják, ők nézhetik, nyilván, mert ők irányítják. Így volt ez mindig. Igazából rohadtul nem, mert régen a nők is rúgták a bőrt, mikor éppen úgy hozta, és szükség volt rájuk, mert háború idején kéznél voltak. Aztán rájöttek a pöcsök, hogy bakker a csajok is tudnak ám. Szórakoztató és igenis kíváncsi volt rájuk a közönség, hogy mit adnak. Persze, jobban nézett volna ki, ha forrónaciban küldik. Erre maguk alá pisáltak a vezetők, hogy „nemáááá, ezek a kislányok bohóckodjanak, a drága komák helyett...takarodás vissza a konyhába!” Így szépen elsorvasztották a lehetőségeket, sőt meg is tiltották, mármint profi szinten. 1991-ig hivatalos VB sem volt. Azóta eltelt retek sok idő, bebizonyosodott, hogy kurvára van helyük a csajoknak is a pályán. Még hogy helyük?! Lezúzhatnák a fickókat a trónról, ha engednék. A vezérek segge nem rezegne mocskosul attól, hogy átengedjék a terepet. Mellesleg nem kéne, mert simán működne egymás mellett. Mint a mesékben, szépen futnánk együtt a naplementébe.

Az a kemény, hogy a mai napig vannak olyan beteg disznók, akik azon a véleményen vannak, mint egy bizonyos román focicsapat elnöke, Gigi Becali, aki képes volt ilyeneket mondani: „Ha női csapatot kellene csinálnom, inkább kiszállnék a futballból. Nem tehetsz isten akaratával szemben álló dolgokat, ez egyenlő lenne a sátán eszméinek való megfeleléssel. Hogyan is tudna egy nő futballozni? Nem arra termett, a testét nem erre kellene használnia, mert veszélyes. A nőket úgy alkották meg, hogy gyönyörűek legyenek és vonzzák az ellenkező nemet.  Nekik kézilabdázniuk, röplabdázniuk, kosárlabdázniuk kell, és nem szabad agresszív sportot űzniük” – nyilatkozta ez a baromarc. Egyrészt, látott már ez a tuskó kézilabda meccset?! Én már attól beszarnék, hogy Görbicz és társai után felmossak a pályán. Lehet, abban is lesérülnék. Másrészt, ember ez?

Nem akarok a magyar focira kitérni, mert sírok, de nyilván a legtöbb profi focistanő simán le tudná alázni a fiainkat. Sajnos. De a lényeg, hogy amire sokan hivatkoznak, hogy ők nem vonzanak be annyi embert a stadionokba (mint mondjuk az nálunk az NB1-ben...hahaha...vicc! Vagy talán mégsem?!), totál fals. Azért nem mennek az emberek női meccsekre, mert nincsen olyan reklámjuk. Azt is mondják, hogy kevésbé technikásak, és rohadtul nem elég gyorsak ehhez a sportághoz. Nemááááá...Néhány, csilliárdot kereső focista srácot, még én is legyorsulok. Hason kúszva...ebéd után...másnaposan! Most elnéztem, hogy mit alkottak a csajék, és befostam. Mellesleg, mi értelme összehasonlítani a két nemet?! Katinka sem Phelps-el uszizik. Vagy nem tom, most ki a sztár, de a lényeg, hogy nyilván nem egyformák az adottságaik a nőknek és a férfiaknak. Ezért vannak férfi és női versenyek/csapatok. Na, és mi mozgatja az egész bizniszt?! A pénz. Baszki, miért keres egy fószer többet? Azért, mert a FIFA uraságai szerinte ennyit érnek. Beszarás, hogy milyen összegekről beszélünk. Biztos, Megan és meg a többiek sem minimálbérből élnek, de nézzük már meg, hogy hím honfitársaik (akik mellesleg a csoportkörből nem jutnak feljebb) mennyit kaszálnak! Há' miért? Azért, mert kukijuk van? Pff...

Miért zavar ez engem ennyire? Azért, mert baszott idegesítő, mert nő vagyok, mert van egy lányom. Nem, ő nem komázza ezt a tevékenységet. Drága szívem, táncol. És egy kishercegnő. Nem is akartam soha megváltoztatni, ebbe vagy abba az irányba terelni. Legyen az, ami lenni akar. De az tuti, hogy elmennék akár Felcsútig is, ha arról lenne szó, hogy hátrányba kerül, azért mert lánynak született. De ja, ilyen szempontból nem vagyok érintett, mivel nálunk a kisfiam a focista. Amúgy, érte is elmennék a Panchoba, ha úgy adná a helyzet. Pedig tőle is hallottam olyat, hogy majdnem beszakadt a fejem. Aszongya: „A lányok nem fociznak. A fiúk meg nem takarítanak!” Miapicsóóóó?!?! Ha lehetne szemforgatással sallert adni, akkor már vitt is volna a jard, olyan csúnyán néztem rá. A férjem ismeri a szemforgatásos képességeimet, tudja, hogy elég gyilkos! Elmagyaráztam neki, hogy ezt nagyon gyorsan felejtse el, mert rohadtul nem így van.

Azért háborít fel az eset, mert ez csak egy szelete ennek a nagy tortának, amiből csak a legények falatozhatnak. Azt akarom, hogy soha ne érezze kevesebbnek magát a tündérem, soha ne kelljen harcolnia azért, amiért most a zseniális nőciknek kell. Mert nekik meg kell küzdeni az előítéletekkel, az egyenlőtlenséggel, a háttérbe szorulással, annak ellenére, hogy szédületes sportolók. Annak ellenére, hogy ugyanannyit, vagy még talán többet is dolgoztak a sikerért. Mégsem kapják meg, ami járna nekik.

Ah...ilyenkor olyan pipa vagyok, és a harcuk ellenére is irigylem őket. Vagy lehet pont azért, hogy nekik meg van a lehetőségük, hogy változtassanak az emberek gondolkodásán, és a világon. Jó lenne, ha nem lennék olyan falábú, meg fakezű, amilyen vagyok, így nekem kicsit limitáltak az esélyeim, szal maradok a kutyával való frizbizésnél. Jó, mondjuk tegnap azzal is úgy fejbe küldtem, hogy nem is állt velem szóba utána. Béna vagyok. Nincs mit tenni, nekem csak ez az eszközöm maradt, hogy felszólaljak a női sportolókért! HAJRÁ!

 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mutersors.blog.hu/api/trackback/id/tr6314936266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

28.Gabor 2019.07.11. 08:04:29

Nem szeretném letörni a lelkesedést, de látszódik hogy tényleg nem sok köze van a cikkírónak a focihoz.
Ezt az amerikai válogatott, ami évek óta a legjobb a világon, hisz pl. 2015-ben is világbajnokok voltak, a Dallas foci akadémia U15-ös csapata verte el.
Vagy az ausztrál női csapatot, aki a riói olimpián az aranyért mentek a felkészülésük során a szintén U15-ös New Jersey csapata verte 7-0-ra.

Ezek után kinek adjanak annyi pénzt mint pl. Messiéknek?
A nőknek vagy az U15-nek? :))

mutersors 2019.07.11. 08:07:11

@Hód Alajos:
Kedves Hód Alajos!
Köszönöm az "értékes" hozzászólást.
Végülis a 10 nem is olyan sok. Bár, ha arányaiban nézzük...lehet mégis?!
Üdvözlettel:
rohadtulnemcicaborsó

mutersors 2019.07.11. 08:16:51

@28.Gabor:
Kedves Gábor!
Köszi, hogy elolvastad!
Én adnék pl. az U15-nek. Ja, nem írtam pontosan...a NŐI és a FÉRFI csapatnak is! Soha nem engedném, hogy egy kislánynak azt mondják, hogy nem lesz soha elég jó a fociban, mert soha nem fogja felvenni a versenyt a fiúkkal. Ugyanazokat a lehetőségeket (igen, pénzt is) adnám meg a kislányoknak, mint a kisfiúknak. És nem egy-egy meccs alapján itélném meg őket. Végülis a Barca is mehetne a kukába a Pool elleni blama után, nem?
Amúgy valóban, nem értek a focihoz :))
Szép napot!

masada 2019.07.11. 11:36:19

Csak egy felfújt lufi az egész...jó néha belenézünk hátha látunk valami tangát előbukkanni a rövid naci alól de ennyi...

mutersors 2019.07.11. 11:38:36

@masada:
Köszönjük szépen...minden tangát viselő focista (nő/férfi) nevében!

Im just here for the comments 2019.07.11. 13:19:06

Mondjuk lehet jövőre indulok 100m síkfutáson valami rangos versenyen, igaz kb 30 perc alatt tudom végigfutni, ha közben ötször megállok, de elvárom, hogy ugyanannyi pénzt kapjak a teljesítményemért, mint Usian Bolt. Az úgy rendben lenne?

"Azért nem mennek az emberek női meccsekre, mert nincsen olyan reklámjuk." Erről van valami statisztika? Mert én józan ésszel végiggondolva ezzel nem értek egyet. Nagyjából olyan ez, mint azt állítani, hogy a magyar focit azért nem nézik az emberek, mert nincs reklámja. Holott csak azért nem érdekli a lőtéri kutyát sem, mert egész egyszerűen szar a színvonal.
A lányok jól fociznak - mondjuk hozzám képest.
Egyébként érdekes gondolatmenet, hogy szerinted a női focit, az iramot, a teljesítményt ne hasonlítsuk a férfi focihoz, csak a fizetést... őőőő, milyen alapon? Most akkor vagy ne hasonlítsuk őket semmilyen szempontból, vagy hasonlítsuk, de akkor vegyünk figyelembe minden összetevőt, ez igazából így lenne igazságos.

Im just here for the comments 2019.07.11. 13:19:07

@Hód Alajos: pont ezt a statisztikát akartam én is hozni, pont emiatt, csak hirtelen nem találtam. A lányok sokkal jobban keresnek a bevételi arányokhoz képest, mint a férfiak, tehát nem igazán értem a Rapinoe-féle háborgást a fizetségek miatt. Egész egyszerűen ez nem férfi-nő kérdés, hanem üzleti alapú döntés.

Yettihun 2019.07.11. 13:19:09

Imádom a női egyenjogúság élharcosait. Ez az, egyenlő fizetést a nőknek. Tartsák el őket a férfi focisták. Opsz, hova tűnt az egyenlőség?
Egyébként nem sajnálom tőlük, az amcsik jól fociznak, a japánoknak eszméletlen stílusosak, nem csak a játékban, de míg az embereket nem érdekli ez csak rinya. Ha csak szimplán a nézőszámokat és jegyárakat nézzük a két legutóbbi VB-n. (1 női- 1 férfi) a férfi nagyjából végig teltház, női a fele nagyjából nézőszám alapján, jegyárban az Oroszországi VB 3-6-szor drágább volt. A lista természetesen folytatódik a szponzori pénzekkel, közvetítési jogokkal ... stb.

Kelemanus 2019.07.11. 19:46:51

Szemelyes véleményem: semmilyen sportolonak nem adnék nagyobb fizetest mint egy tűzoltónak.
Nem érdemlik meg, semmi hasznosat nem termelnek. Azzal az erővel megtehetnék.
Tiedhez kommentár: legyen egyenlő teljesítmény akkor a sportban, legyen “unisex” liga, ne legyen külön kategória, es berezzünk e szerint.
Uszasban hogy maradjunk a példádnál, az elmúlt VB-n nem lenne nő a döntőkben.
Fociban a női foci mind fizikai mind technikaiban - top csapatokat nezve, nem a magyar NB1-hez - kb 5-8 éves lemaradasban van a felfelé kerekítő becslések szerint is.
Abban viszont maximalisan egyetertek hogy nincs “fiús sport” és “lányos házimunka”. Ha dzsúdóznak a lányok miért pont focizni ne lehessen nekik? Ha eszek a tanyerbol és tálból miért ne mosogathatnám el?

SZPIITII 2019.07.11. 19:46:58

Szabad vilag van, ha nem keresnek annyit, amennyit szeretnenek, akkor keressenek masik allast.

Ez nem a szocializmus, hogy megmondjuk ki mennyit keres. Ha kevesebbet kap, akkor az azert van, mert kevesebb erteket termelt. Egy magyar focista hol keres annyit mint Messi? Pedig o is ferfi...

Szergej Pub 2019.08.09. 14:19:41

Ez a bejegyzés felháborítóan demagóg, és szándékosan ostoba. Ugyanis nem hiszem el, hogy a szerző nincs tisztában azzal az egyszerű összefüggéssel, hogy a focisták által előadott performansz kerül értékesítésre, és az így termelt bevételből jut nekik valamennyi (a nőknek százalékosan több egyénként). Azaz, ha a női focisták kevesebb zsetont kapnak, akkor az azért van, mert a performanszuk kevésbé eladható.

Ez ugyanaz, mint teniszben...csak ott már kisírták a csajok, hogy fele olyan performanszra kapjanak ugyanannyit (legalábbis a grand slameken).

Egyénként, ahogy többen leírták: a női top-csapatok teljesítnénye a 15-16 éves fiúké szintjén van. Magyarán a világbajnok jenkiket egy Serie B csapat is hülyére verné. Akkor meg miről beszélünk!?

Szergej Pub 2019.08.09. 14:19:43

Ez a bejegyzés felháborítóan demagóg, és szándékosan ostoba. Ugyanis nem hiszem el, hogy a szerző nincs tisztában azzal az egyszerű összefüggéssel, hogy a focisták által előadott performansz kerül értékesítésre, és az így termelt bevételből jut nekik valamennyi (a nőknek százalékosan több egyénként). Azaz, ha a női focisták kevesebb zsetont kapnak, akkor az azért van, mert a performanszuk kevésbé eladható.

Ez ugyanaz, mint teniszben...csak ott már kisírták a csajok, hogy fele olyan performanszra kapjanak ugyanannyit (legalábbis a grand slameken).

Egyénként, ahogy többen leírták: a női top-csapatok teljesítnénye a 15-16 éves fiúké szintjén van. Magyarán a világbajnok jenkiket egy Serie B csapat is hülyére verné. Akkor meg miről beszélünk!?
süti beállítások módosítása